Annons
Ellen-Bergstrom-om-alkohol-problem-2016
 

Ellen Bergström: ”Jag har också problem med alkohol”

Efter att Youtube-stjärnan Therese Lindgren tidigare i veckan berättade om sina alkoholproblem så öppnar nu Ellen Bergström upp sig och berättar att även hon har problem med alkoholen.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Det var tidigare i veckan som Therése Lindgren berättade att hon har problem med alkoholen. En video som berört många, bland annat Ellen Bergström.

I ett långt inlägg på Instagram berättar hon om att hon också har problem med alkoholen. Hon skriver bland annat hennes problem är att hon inte kan säga nej och att om hon tar ett glas så vill hon bara ha mer. Hon skriver vidare att hon dricker för att dämpa den ångest hon går runt och bär på och att hon är rädd för att sluta. Kommentarerna strömmar in på inlägget.

Annons

– De flesta skriver att det är modigt av mig och att de känner igen sig. Skammen gör att det blir värre för många. Problemet ligger mycket i att det är förbjudet och att det blir ett tvång, säger Ellen Bergström till SOLO.

Har du själv sökt hjälp för det här? 

– Ja, eller jag har gått till psykolog en gång. Det har känts bra och jag har varit nykter i några månader. Sen hamnar man i samma mönster igen. Jag har alkoholism i min familj, det är också därför jag tar detta på så stort allvar. Om inte någon i min familj hade varit alkoholist hade jag säkert inte ens sett det som ett problem. Jag inser att man ska vara försiktig och även om man inte har barn kan man skada sin omgivning, säger hon. 

Har det hänt dig? 
– Ja, gud, nästan varje gång säger jag saker jag kanske lovat hålla hemliga eller saker som jag inte riktigt menar. 

Vad tror du det betyder för era följare att du och Therese Lindgren delar med er av det här? 
– Många känner igen sig och förstår att fler har det här problemet. Det är viktigt att det inte är så skambelagt, säger Ellen Bergström.

Vad innebär det för dig själv att du har skrivit det här? 

– Jag tror inte att mitt beteende kommer att förändras bara för att jag har skrivit det. Däremot så har jag fått ngn kraft inom mig genom att skriva det. Men av egen erfarenhet vet jag att det inte händer ngt i en handvändning. Det har också att göra med mognad, säger hon. 

Läs hela inlägget här nedan.

Berörd av @thereselindgren ‘s video om alkoholism.. Det här är något jag har velat prata om länge, men det är svårt eftersom jag vill inte sluta dricka alkohol – men också för skammen, att jag känner och vet att jag har ett problem. Om jag outar att jag känner så här, så innebär det att jag måste sluta dricka, för om jag sen gör det så kommer folk se ner på mig. Therese berättade att hon drack varje dag, i små doser för att klara vardagen, det var hennes problem. Mitt är att jag inte kan säga nej och att om jag tar ett glas så vill jag bara ha mer. För att beskriva känslan så är det som att allt runtomkring stannar upp, all stress försvinner och det är bara skratt och framförallt – jag är i nuet. Det jobbiga i det här är att jag drömmer om att bli nykterist, i alla fall för att jag i SÅ många spontana stunder, på vardagar, blivit full och till och med varit tvungen att avboka jobb eller möten dagen efter. Bara för att jag.. Fick feeling. Men samtidigt så vill jag ju kunna dricka vid vissa tillfällen, för jag blir aldrig elak eller aggressiv, jag blir uppåt och skitglad! Men.. Jag dricker för att dämpa. Allt handlar i grund och botten om en ångest jag går och bär på, den är inte där konstant – men uppkommer då och då. Därför är det så svårt att ta tag i det, eftersom det går över. Det här är läskigt, men viktigt för mig att skriva. Jag är rädd att bli dömd. Men alltså, jag tror verkligen att det här är mer vanligt än vad man kan tro och just det här att man inte vågar prata om det gör det ännu värre. Jag är rädd för att jag måste sluta dricka, helt ärligt. Jag kan liksom sitta hemma och vara sugen på att dricka, ringa en kompis och ha en dold agenda – jag vågar inte säga rakt ut att vi ska ta ett glas vin, men jag vet exakt vad jag vill. För att jag.. Skäms? Antar jag. Och det är just det känslan som gör att man vill det ännu mer, en stressande känsla att man MÅSTE göra det för att man inte får. Redan nu känner jag inte alls samma lust att ta ett glas vin, för jag bestämmer ju det själv? Ni kanske dömer mig och tycker att jag ska vara en förebild och hålla detta för mig själv.. Men ingen är perfekt, och en fejkad förebild är ingen förebild.

Ett foto publicerat av Ellen Bergström (@ellenbergstrom)

Är du under 18 och mår dåligt av att du själv eller någon i din närhet dricker? Gör så här:

* Berätta om din situation för en vuxen du litar på, du kan till exempel prata med skolsyster eller kurator i din skola.

* Om du vill prata med någon utan att behöva säga vem du är kan du ringa till barnens hjälptelefon BRIS 116111. Du kan även chatta eller mejla dem här.

Läs mer:
Allt du behöver veta om Therese Lindgrens nya bok
Zara Larssons nya singel är så bra – lyssna på låten här!
Foto: IBL

  


 
Annons


 Laddar nästa artikel…