Annons
6 tecken på att du kan ha ångest

Beautiful girl looking away leaning back against metal fence. Young hipster girl dressed in cool clothes enjoying beautiful warm spring day, lost in thought. Street fashion look, a lot of copyspace.

 

6 tecken på att du kan ha ångest

Psykisk ohälsa och ångest är ett dolt problem vi pratar alldeles för lite om. Men hur vet du om det är just ångest du känner? Här är de vanligaste tecknen.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Överdriven rädsla och oro
Ett vanligt tecken på ångest är att hela tiden oroa sig och överanalysera händelser. Det kan gälla en specifik, stor händelse eller flera olika småsaker. Alla oroar vi oss och blir nervösa emellanåt, men för en som har ångest blir denna oro så stor att den inte går att kontrollera, säger Anne Larsson på Svenska Ångestsyndromssällskapet.

Annons

Huvudvärk och yrsel
När du oroar dig över saker tänker du också mycket, vilket gör att din hjärna sätts på högvarv. När hjärnan tröttnar på alla tankar som flyger omkring kan du få huvudvärk och lätt bli yr.

Sömn- och koncentrationssvårigheter
Har du haft svårt att sova eller sover du oroligt trots att du lägger dig i tid? Oroar du dig och tänker mycket när du egentligen borde slappna av eller koncentrera dig på något annat? Det är vanliga tecken på ångest, speciellt om de sker regelbundet.

Tips! Så stressar du ner inför skolstarten

Hjärtklappning eller hastig puls
Att hjärtat börjar slå ovanligt snabbt kan ha många olika förklaringar, men om det sker i samband med andra ångestsymtom är det ett tecken på en panikångestattack. Det innebär att ångesten inte är konstant, utan kommer plötsligt och oväntat.

Illamående eller magbesvär
Även om ångest är en psykisk sjukdom som bygger på oro så kan det leda till fysiska reaktioner i kroppen. Det är inte ovanligt att den som lider av ångest känner smärta i magen eller lätt blir illamående.

Ständigt beredd
Att ofta vara rädd eller orolig gör att kroppen ställer in på beredskapsläge genom att hela tiden vara spänd och beredd på det värsta. Det gör att du får svårt att slappna av och känna trygghet.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:
Skolkuratorn
Vårdcentralen
BRIS
Frisk & Fri
Barn- och ungdomspsykiatrin
Ungdomsmottagningen

Läs också:
Video: Therese Lindgren om ångest
Fråga FRIDA: Hur klarar jag av prestationsångesten i skolan?
Stjärnorna berättar om sin psykiska ohälsa

Av: Erika Svensson
Foto: IBL

  


 
Annons


 Laddar nästa artikel…